2013-12-10

【主場新聞】添馬男:不言而喻路姆西 (987)

社民連兩位百厭星向梁振英掉路姆西,旋即引爆搶購路姆西熱潮,IKEA周一已經斷市,大家勢估唔到有梁振英「加持」,一隻普通毛公仔會成為潮物。起初以為社民連百厭仔金鷹隨便搵隻狼公仔,自己幫佢起個廣東粗口諧音名字,再加上「掉」呢個動作,便變成向特首講諧音粗口行為藝術。

殊不知最頂癮係「路姆西」呢個名字,唔係金鷹自己改,而係IKEA自己翻譯而成,咁就真係夾都冇咁啱,一隻灰狼名字叫路姆西,仲唔係擺明玩嘢,尤其不遲不早,偏偏就在美國重返亞洲,美國改派朝鮮六方會談代表夏千福出任駐港領事,高調在全港進行宣傳串連,再加上佔中與台獨勢力勾結(下刪二百字)。在此關鍵時刻,IKEA推出路姆西,所為何事,要從亞太地區戰略高度思維先可以理解。希望港澳硏究會能委任劉兆佳成立一個路姆西調查委員會,立即進行硏究,並與最能破解政治陰謀之吳康民攜手合作,務必早日破案。

IKEA在內地有大型零售網絡,必須坦白交代推出路姆西背後所代表之政治陰謀,尤其係本地反動團體蘭花系,背後支持在旺角鬧事,攻擊青關會愛國群眾之林老師,究竟蘭花系同路姆西兩者是否有關連,若果形成一個叫路姆蘭花系聯盟,後果將不堪設想,為佔中注入一股新動力。而掉路姆西之集體政治行動,又會否由香港向北方蔓延,因全國大城市均可買得到呢隻路姆西,相信維穩系統要出動,將全國宜家店內之路姆西落架。為咗挺梁,真係人都癲!

幾年前由內地吹來之草泥馬現象,雖則意思同路姆西一樣,食Mother Fxxker諧音,但始終以國語發音,有文化隔閡,唔啱年輕人本土主義口味。可以講路姆西集中體現咗王光亞主任所總結之香港四大難題,首先人心未歸祖國,而祖國是香港母親,你班死仔連老母都要掉。第二係本土主義抬頭,路姆西乃廣東粗口諧音,仲唔係代表本土主義港獨意識。第三,青年反共意識抬頭,第四,少數傳媒針對特區政府,路姆西已成為青年倒梁運動神獸兼吉祥物,針對特首及背後支持梁之共產黨,用林鄭金句:「不言而喻」。

今後特首應強硬執法,嚴打掉路姆西行為,控以公眾地方行為不檢、隨地亂拋垃圾,管有嚴重傷害弱小心靈武器等等,以壓止掉路姆西行動蔓延。

刊於蘋果日報,金融中心版



原文連結