2014-02-26

CK:搵幾多萬先夠洗? (1335)

早陣子,有篇好多人share既文章,提到月入七萬既中產家庭,其實冇乜錢剩。今日,又讀到另一篇文章,提及另一個月入五萬既「中產基層」家庭,生活費高到份糧要月月清。

兩篇文章既內容,其實都好簡單。兩個家庭所列出既「開支」breakdown,其實亦都幾寫實,唔見得有太多誇張既地方。事實上,我其實都相信,「冇乜錢剩」同「月月清」,的確係好多香港中產既真實寫照。

文章既留言,其實比文章既內容更加好睇。讀者既睇法簡單分為兩類:1)認為香港地生活真係好艱難,搵到咁多都要生活成咁,社會有好大問題;2)覺得係文章裡面既主角個人既問題,夾硬要過並非自己所屬真正階層既生活,先至會搞成咁。如果佢地搵咁多都話唔夠洗,搵一萬兩萬既人係咪個個要跳樓?

我諗,(1)同(2)其實都各有一點吧。

莫講話五萬、七萬,搵錢更多但同樣「冇錢剩」既朋友,我都認識好幾個。但到底呢個係「社會問題」,抑或係「個人問題」?

人類係一種好受外界影響既生物。你搵「點樣嘅錢」,就有人會明示暗示話你知,你應該過「點樣嘅生活」。呢樣係一種彌漫響中產圈子裡面既氣氛,而呢種氣氛,卻影響住好多人對生活方式既選擇,與及大大小小各樣既消費決定。你身處這個圈子,那種氣氛所「顯示」出來既消費準則,往往就變成大家所以為既「理性決定」。但實情係,這些理所當然既「理性決定」其實並不理性,佢只係你所屬圈子、階層裡面既一些流行的消費習慣和生活態度。這些態度同習慣啱唔啱你?其實肯肯定係因人而異的。但身處圈內既人,受住這種強烈既氣氛所影響,有幾多人真係可以清醒過來,真正理性地去權衡自己所需?都仲未計,當你既選擇偏離了圈子裡面大部份人的想法,所需承受既心理壓力。好多時候,清醒代表著離群,話人唔識諗就梗係容易,但當身處局內,要做既話,心理關口其實唔易過。

然而呢啲所謂中產圈子既「氣氛」同「生活態度」,係基於乜嘢準則去形成呢?我其實有點深刻既體會。月入五萬係中產,七萬又係中產,查實月入三、四十萬,嚴格嚟講都係中產。自從財爺那句「我都係中產」之後,中產既range,實在係闊得厲害。問心講,我一直覺得財爺冇講錯的,佢月入三十幾萬,唔通叫佢做富豪?當然係未夠班啦。但一個月入三十萬既中產,同一個月入五萬既中產,消費力其實係有好大差距。我細個果陣時,一個月入五萬同一個月入三十萬既人,應該會係屬於完全唔同背景,完全唔同階層既兩個人。佢地兩個,可能一個係港大畢業,另一個只係讀到初中都唔定。佢地屬於「同一個朋友圈子」既機會,其實並唔高。但今時今日,社會既結構有變,響讀書多少同搵錢多少再扯唔上咩直接關係既世代裡面,搵三萬同搵三十萬既人,分分鐘係一同長大,學歷一模一樣既同學仔。以前係精英有精英玩,普通人有普通人玩既年代,精英既生活標準唔會影響到普通人;但今日,搵錢多既所謂精英,同搵錢唔係特別多既中產,社交圈子可能都係同一個既情況底下,中產在生活態度上所受到既「感染」,自然也跟從前不一樣。

我唔知道,呢個算唔算係社會問題,但在人群之中要保持清醒理性,誠實地接受自己真正身處既階層同境況,從來都不是件容易的事。

Click here to add CK on your facebook

原文連結