2014-06-14

【主場新聞】人在中環 - CK:我要入名校! (1436)


一直都鍾意睇徐緣既文章,平日佢講營銷,對我呢亭小生意人總有好多啟發。然而尋日佢寫既呢篇文章,題材卻觸動了我既神經。我家既小孩子,比徐緣既囡囡小一歲。換句話講,徐生徐太今年遇到既選校難題,下一年,就輪到我了。

*****

身邊有好多親戚朋友,都為咗幫孩子入間心儀小學呢個問題仆心仆命。甚麼係佢地既「心儀小學」?講白啲,都係啲耳熟能詳既傳統名校居多。家長既圈子裡面,充斥住兩大「主要派別」,一種,係我剛才提到既仆心仆命型。仔女入名校係佢地一個極其重要既人生目標,為咗名校,真係可以去得好盡吓的。另一種,係「快樂童年」既信徒,堅信快樂童年比贏在起跑線來得重要千萬倍。兩個派別既取態,我覺得有時都幾極端的,而且有點互相鄙視。仆心仆命的那一派認為其他人在扮清高,快樂童年那一派也覺得其他人只懂功利虛榮。

你可能會問:「咁你呢?」

我這種銅臭既商人嘛…好騎牆的。可唔可以有個快樂童年之餘又可以贏在起跑線?

*****

近年,「贏在起跑線」其實已經變咗做一個貶義詞了。貶義既原因,係因為贏在起跑線等於要將個細路仔死谷爛谷,剝奪佢既童年,而目的,都只係為咗入間所謂既名校讀書。入名校有幾多好處呢?見人見至吧,但要數一點好處出來,我覺得總是有一點點的。有啲家長朋友會將問題簡化為「入名校好抑或唔好」,又或者係「應唔應該俾個仔讀名校」,但我會傾向用一個「商人」既思維去睇:為咗得到名校所能帶俾你個仔既好處,你同孩子所要付出既代價到底係咪justify呢?呢個問題既答案,幾可肯定都係人人不同的。為咗送個仔入某某名校,城中某某富豪需要負出既代價,相比我同孩子呢亭普羅大眾要付出既代價可能差好遠(當然我認為佢地係少好多…);又或者,你有甚麼親戚朋友關係,阿邊個幫你開句聲就可以「開後門」俾你讀某某名牌學校,唔洗因為要應付嗰個「一千個揀一個」既面試,你同囝囝要響面試前三年開始每個禮拜去上十幾二十個興趣班;再加逼佢參加N個唔知有乜用既比賽,但求響佢既CV上面寫低曾經勇奪幾個豬肉獎…輕輕鬆鬆唔洗放棄快樂童年而入到名校既話,你又俾唔俾佢入去讀,俾唔俾佢去「贏在起跑線」呢?

這當然是幻想,實情係我唔係城中富豪,貴族名校既校舍裡面,我連個「尿兜」都捐唔起,我亦唔認識啲咩有權有勢既教育界人物,可以開句聲就送到我個仔入拔萃喇沙華仁聖保羅,唯一想講既係,家長想送個仔入名校,想個仔「贏在起跑線」,本質我覺得其實冇錯,只係為此要子女同自己所付出既代價,係咪值得咁解。

我份人懶,所以我自己覺得唔值。

*****

另一個問題成日聽,就係你既子女「適唔適合」響名校裡面讀。

有關「唔適合」既原因,我聽得最多既有兩個:第一,係assume所有名校都係好competitive,你既囝囝囡囡如果唔係天生異品聰明過人,入到去會逼死佢,佢追唔上程度,唔夠同學仔叻,會養成佢自卑既心態。

呢個講法,我其實有啲保留的。講真,個仔考小學既時候,都係得嗰四、五歲人仔,我其實真係唔敢講,佢將會係一個讀書叻、抑或水皮既人。尤其係男仔,發展仲會稍為遲啲啲添,係咪應該咁早就判佢「好難跟得上」,都係穩陣啲避開名校唔好傷佢自信心呢?我有懷疑。

第二個常聽見既理由係,名校裡面,有錢人比例太高;自己如果唔係啲咩有錢人富二代富三代,送個仔入去,響個咁既富貴圈子長大,恐怕會令佢自卑。其實問題都係同「自信心」有關,不過呢個理由我理解。事實上,呢個都係其中一個讓我對名校有一點卻步既主要原因。以前我嗰個年代讀書,班入面咩階層既同學仔都有,大家相處相安無事;但過咗幾十年,教育制度改變讓名校裡面既有錢人更加集中,情況係咪會同我哋以前既時候一樣?我倒係有點擔心。

*****

幫孩子選校,係一件極高壓力既事情。「點算呀老公」呢五個字,不久既將來我估我亦必然會聽到。每個父母,不論係想「贏在起跑線」還是堅守「快樂童年」的,其實都只係望為孩子揀最好既嘢。但係點先叫做「最好」?一百個人有一百個講法,而且大家其實都係靠估。邊個先能夠笑到最後,今日根本冇人估得到。

我有時覺得,香港呢個社會,最大鑊既就係所謂成功人生既條件太過單一,而且當你發覺揀錯路既時候,社會並唔習慣給予我地太大既改錯空間。於是乎,家長為孩子選擇起跑線之時,如坐針氈,食唔安坐唔落。有些朋友會恥笑這些家長太功利而自作自受,但即使一個清高脫俗既家長,面對今日呢個社會形態,決擇面前,還是會舉棋不定,心大心細的。

因為我們都知,萬一決定做錯了,受罪的不是自己,而是我們寵愛的孩子。

祝大家有個愉快既週末。

連結:人在中環



原文連結



No comments: