2014-10-29

【蘋果日報】曾志豪:答藍絲帶的7條問題 (1325)

1問:記者被打,為甚麼不問問自己是否報導偏頗,挑釁示威者?
答:私煙BB如果被人非禮,為甚麼不問問自己是否衣着性感,挑逗了色狼?BTW,佢絕對唔係妓女,因為妓女只係出賣肉體,唔會出賣靈魂。
2問:曾健超被打,咁多個示威者唔打係要打佢,一定有啲原因。
答:梁振英被要求下台,咁多人唔下台係要佢下台,一定有原因。你問吓體育同宗教界仲有月入萬四蚊以下嘅人就知啦。
3問:你哋班廢青缺乏向上流動機會,係社會上嘅失敗者,所以先借機搞事,係咪?
答:我已經3字頭,無資格做廢青,最多係廢佬。第二,你係咪認為香港除咗李嘉誠同埋已經供完層樓嘅人,其他人都係失敗者呢?第三,如果真係為咗向上流動嘅機會而搞事,點解我哋唔直接嗌口號「我要加人工」、「我要分身家」,而要咁迂迴曲折嗌「我要真普選」?唔通「公民提名」可以換到一間公屋咁筍?
4問:爭取民主點解唔直接去北京,而要匿喺香港扮勇士?
答:你部iPhone壞咗,你都唔會拎去美國總部叫人維修吧?香港有分店代理㗎嘛天才!特區政府有責任推動普選㗎。Sorry,你可能係用小米,要去華強北路。
5問:香港咁差,點解唔移民外國?
答:你去飲茶,同侍應投訴個叉燒包好耐未嚟,侍應話「你做乜唔去隔籬食西餐?淨係識投訴!廢青!」
6問:你哋唔要梁振英,你話邊個做特首你先滿意啊!你講啊!
答:你要同我分手?你講啊!你想搵邊個做你男友你先滿意啊!唔准分手啊!繼續同我玩SM!
7問:點解警察唔拉嗰個爬獅子山嘅暴徒梁笑棠?點解港大中大嘅校監唔辭職?
答:請不要放棄治療。

原文連結