2014-10-15

【蘋果日報】曾志豪:關公,你係咪黑社會? (419)


最近的新聞毫無常識可言,笑到你死。
笑話一:關公像係黑社會拜的。
話說警察要清走旺角佔領區的關公像,理由是「因為關公像是黑社會拜的。」
阿Sir,全香港睇過港產片、見過李修賢做戲,都會知道,差館都有拜關公。黑白兩道,都視關二哥為守護神。箇中道理,我諗連杜琪峯都解唔到。
關公並非黑社會專利,全港差館供奉了多少關帝像,阿Sir唔通又係黑社會?難道只許黑社會拜關公,不許其他人上炷香?那麼阿Sir,你是否要盤問關公:「關公,你係咪黑社會?唔好扮嘢,好人好姐拎住把大關刀出街做乜?唔通你又鍾意食水果?阿Sir話你兩句就臉紅,係咪想打人啊!」
笑話二:你係咪黑社會?
警方近日經常派出反黑組巡視佔領區,但反黑探員總是在鏡頭前頤指氣使:「喂喂!你係咪黑社會?」
阿Sir,我哋問你哋嗰啲無戴委任證而混入人群嘅便衣「你係咪警察」,佢哋都死口唔認啦,不過最後由警察開路保護離開,你懂的。你今日周街對住鏡頭問人「係咪黑社會」,我諗連暴龍哥條0靚林雪咁蠢都唔會認囉。
笑話三:市民可以去麥花臣遊樂場示威。
政府拒重開政總的「公民廣場」,反建議市民到海濱長廊、維園、麥花臣遊樂場示威。去遊樂場示威?你不如叫市民去渡假村示威?Book埋旅遊車去迪士尼同海洋公園示威?政府,你可以無恥漠視民意,但不要醜化民意,你以為民眾上街爭取民主是去遊樂場玩耍的嗎?
笑話四:蘋果被包圍只出到A叠。
歷史罕見,一份報紙被惡勢力欺壓得只趕得及印刷頭版出街……但一份報紙最有力量便是頭版啊!畀維穩費嗰啲,呢次做了虧本生意了。

原文連結