2014-10-16

【輔仁媒體】隊長:做良好市民,請準時交稅(無話唔可以分開交) (14079)

10354882_10152471727618100_2589574363353938033_n

是咁的,其實最早係睇到有人發起「寄68.9支票交稅」運動,諗住支持下,正準備寫既時候…仆街喇!

1. 首先原來票簿得返幾張票,要申請返先

2. 小弟其實係一個文盲,中文差,英文更屎,你要我寫字已經辛苦,重要我寫「陸拾捌元玖角」或者 “Sixty Eight Dollars and Ninety Cents" 簡直係攞我命

3. 更大鑊係要罰抄「香港特別行政區政府」,咁多筆劃實寫錯字!

4. 重要簽名同寫賬戶號碼呢!

我平時開一張票都有難度,成日變左開三四張先成功既時候,叫我開十九幾張票交差餉,未玩政府先玩死左自己。

當我玩完自己再寄出既時候…咪住!又要俾郵費,再蝕一野!

然後又覺得玩完自己,都係玩左政府前線職員,要佢地分幾十次入數,銀行職員又要處理十幾次票。玩唔到個垃圾政府但會俾前線不停同我講「福夭」同「屈得忽」…

因此我就諗呀諗,諗下點樣唔會玩到自已之餘又表達到我既不滿呢…最終就係:用信用卡交稅/差餉!

經過一輪既研究,發現信用卡會向收款人每個交易收最少2-4%既交易費用,但最低費用係$3-$5

例如你要交$1000,銀行會收政府$30,但如果係分十次$100,佢就變左要俾$4×10=$40

分得越細費用越貴,拆到變左14次68.9再加尾數就會變左收15x$4=$60。如果拆到變左百幾次6.89…你懂的!

另外唔同收單行同發卡機構收既手續費亦會有分別,AE/Diners最貴,Visa/Master平d,但唔好用銀聯,無謂益中共丫!

係早幾日我就親身試下係恒生銀行ebanking用visa卡交差餉,結果就同張圖一樣,我無影響,只係不停重覆幾個動作,用左五分鐘攪掂!

所以我地應該改用電子化服務,用信用卡繳費,咁就全電子對賬唔會玩你自己,更唔會玩前線員工。

法例亦無規定唔俾分開交錢,政府有錢,點解唔袋住先?

係將d錢俾銀行賺定俾政府買胡椒噴霧之間,你梗識揀丫!

btw,作為守法既香港人,記得準時交稅/差餉!

漏左!Now I recap in English..

If you dont understand what I say, ask google translate



原文連結