2014-11-01

【輔仁媒體】T-rexx:社福界敗類郭偉強 (2578)

以下故事純屬虛構,如有雷同,實屬不幸。

有一日,有個女仔見社工郭偉強…

女:社工,我岩岩比人強姦呀!
郭:係你迫強姦犯出手架,你唔著到咁暴露咪無事囉!
女:你咁講野架?有冇同理心架?你有咩理由企喺強姦犯果邊話我?社工係要促進社會公義架!
郭:社會公義可以當飯食呀?而家強姦你果個人出錢請我做呢份工架!佢叫我吠都仲得呀!唔滿意呀?駛唔駛叫佢強多你一次?

之後,郭偉強轉了去做駐校社工。有一日,有個學生見社工郭偉強…

學:社工,我岩岩比人欺凌呀!
郭:係你迫同學出手架,你唔生到咁樣衰咪無事囉!
學:你咁講野架?有冇同理心架?你有咩理由企喺欺凌者果邊話我?社工係要促進社會公義架!
郭:社會公義可以當飯食呀?而家欺凌你果個人我老細個仔呀!佢叫我吠都仲得呀!唔滿意呀?駛唔駛叫佢欺凌多你一次?

不久,郭偉強轉了去做家庭社工。有一日,有個太太見郭社工…

太:社工,我岩岩比老公打呀!
郭:係你迫老公出手架,你唔出聲咪無事囉!
太:你咁講野架?有冇同理心架?你有咩理由企喺施虐者果邊話我?社工係要促進社會公義架!
太:社會公義可以當飯食呀?而家打你果個人係我老細呀!佢叫我吠都仲得呀!唔滿意呀?駛唔駛叫佢打多你一次?

郭偉強

你認為這個郭社工能做社工,很荒謬吧?現實上,就有個同名同姓的社工,以立法會議員身分,於立法會內,針對正在佔領的示威者,說了句差不多的說話:

「是你們迫警察出手,你們不集會便無事。」

社工是要促進社會公義,而佔領者就是為了向政府,爭取一個更爭取了三十年仍未爭取到,一個更能達致社會公義的政制,才迫不得以上街,甚至露宿。而郭偉強作為社工,可以不認同這種做法,卻不應反對示威者有集會的自由,更不應合理化警員濫用武力,因為這是不義的,因為這是不人道的,因為這是違反人權的。

一個包庇不義、主張不人道、認同違反人權的人,還可以註冊做社工,真是既可怕,又荒謬。這個人渣的存在,我為香港的社福界,及香港的未來,感到無限擔憂。



原文連結