2015-03-08

【獨立媒體】孔明:幸而・有愛 (11465)

「我知道我好多缺點,我都好難頂,但你都好多缺點,你都好難頂,我希望......我地一路頂住大家。」
 
四年前,當我喺大學同班戰友趕緊Project時候,電視播放住萬千星輝頒獎典禮,當胡杏兒拎最佳女主角後,喺過百萬電視機觀眾前作一個深情感言,令我留下一個深刻印象。當時我身旁所有女性朋友都大嘆感動,亦從電視機畫面中感受到所有藝員同事起哄當中一份甜蜜,不禁令人回心微笑,畢竟呢件事都係開心野嚟,而作為男仔嘅我,聽到一個女人真誠地表達呢番說話同愛意,我都感動咗。
 
雖然唔洗一年後,胡杏兒同黃宗澤分手了,亦結束雙方長達八年嘅感情。八年,係八年,即使我快速由1數到八都要幾秒先數完,更何況實質時間? 八年感情,一下子就無咗,感覺到愛情相當化學,估唔到當晚深情宣言後竟然得出咁嘅結局。
 
其實我好欣賞胡杏兒,雖然大家一聽到佢個名嘅時候,好多都惡評如潮,並為佢加上好多個花名,正面啲嘅,話佢似蒼井空(我唔知咩水),負面嘅有「肥杏」、「胡囧兒」、「胡囧囧」、亦扯上「樣衰」、「屌都廢事」嘅標籤。首先,我從來唔覺得佢樣衰,你可以話佢唔靚,但絕對唔會係樣衰吧!? 更何況,我見過佢真人,覺得佢真人靚過上鏡好多,胡杏兒絕對係一個靚女。
 
雖然大家對佢演技有保留,亦因為佢浮誇演技而感到厭惡,甚至反感。但我主觀地覺得,只係戲路唔太適合佢,加上CCTVB大量密集浮誇式「阿媽係女人」質素劇本需要佢飾演,難免令人覺得討厭。佢有進步空間,但我亦不忘佢曾經令我流淚,我仍然好記得當年『流金歲月』呢套電視劇,佢飾演羅嘉良細妹丁善茵,一個輕度弱智人士,劇中喺法庭一幕令我流下男兒淚,自此我就覺得胡杏兒係可造之才,演技絕對唔係差。唔知大家記唔記得佢曾經為『肥田囍事』電視劇而瘋狂增肥,一個擁有香港小姐身材可以為劇而犧牲,但最後得到嘅評語係 「肥杏」等惡評。
 
其實點解無啦啦講佢,只係琴晚同班朋友吹開水,無啦啦好無聊咁講下有咩TVB藝人係正嘅,比著以前我提出胡杏兒時候,大家一致反應都係『重口味』,但當晚我提出時候,大家反應竟然無咩反感,亦不忘當年佢曾經深情感言嘅畫面。
 
以前年少氣盛,睇女人好多時候都係睇外表,但人大咗,明白到靚嘅背後性格先係最重要,慢慢由重視外在美,轉移到內在美。亦都想了解一下胡杏兒呢個人,雖然唔識佢,但唔知點解感到佢份「真」同努力。佢其實唱歌都好好聽,大家可以聽下佢首「幸而」,令我Loop咗好多次,連雷頌德同側田都點名讚佢。
 
呢家每次電視做緊萬千星輝頒獎典禮時候,見到黃宗澤同胡杏兒坐埋同一個地方,我喺諗,胡杏兒有咩感覺呢? 當大家喺黃宗澤面前笑緊佢啲緋聞時,胡杏兒又有咩感受呢? 八年感情,一定經歷很多,投入很多,以一個女性,係過百萬人面前作一個深情宣言,證明咗呢個女人真係好愛對方,因為你永遠都想像唔到講呢番說話後面需要幾大勇氣。
 
分手過後,男方感情路上似乎多姿多彩,女方而食咗多年長齋,最近亦搵到心儀男友,雖然佢男友爆出夜浦偷會三女,但胡杏兒亦堅定信任對方。男人係仆街,但總有好人,而我希望胡杏兒能夠得到一個好好嘅幸福結局,畢竟輸了八年感情,如今等待多年,終於搵到一段值得投放感情嘅男友,如果再出現什麼問題時候,咁對胡杏兒太不公平,至少我覺得一個好女人唔值得受到咁嘅下埸吧?
 
「我知道我好多缺點,我都好難頂,但你都好多缺點,你都好難頂,我希望......我地一路頂住大家。」
 
如果有女人肯同我咁講,呢個女人,我娶梗。
 
希望胡杏兒繼續加油,亦好似你首歌《幸而》一樣,杏兒有愛。



原文連結