2015-06-21

【熱血時報】Ronald Chiu:癲咗咩,當田北俊係英雄? (2004)



其實香港人做乜當咗田北俊係英雄?雖然好多人憎民建聯,好想爭住打呢隻「落水狗」,但自由黨都一様係你口中邪惡的建制派。而事實上,田北俊真係有投贊成票嘗試通過政改,咁都唔係港奸?

又有人話全靠田少嘅自由黨無離開議事廰,先夠法定人數去表決政改,所以「田北俊對否決政改功勞最大」。我哋其實唔可以確定呢個係田北俊將自由黨留低嘅原因。真係作到咁大,話田北俊嘅動機係令政改被否決?咁如果所有議員在場,田少判斷泛民有人轉軚,你估佢又會否叫自由黨改投反對票?陰謀論呢樣嘢,真係點講都得。只是我們眼見的客觀事實,是以田北俊為首的自由黨因為在商界的利益而支持偽政改、假普選方案。

就係因為佢寸民建聯係豬,你就覺得佢寸得嚟「好型」,連佢嘅政治立場都唔記得?所以幾年前咁多人睇特首選舉喜歡撐隻「狼」而鬧隻「豬」囉。其實根本冇個揀得落手。覺得一個公眾人物柒咗就不理對手的政治道德,這種二元觀點就係香港人長期以來的致命盲點。一日唔改變呢樣嘢,香港注定俾啲狼咬住。港奸一有綠葉襯托你就話好,上咗位仲唔出賣你咩?

假如一個政客抽港奸水可以代表此人不是港奸,香港人的智力真係太有問題。講到尾,港人骨子裡喜歡「斯文敗類」多於「豬一般的對手」。但其實從戰略上的考慮,其實要「豬一般的對手」才是正確的選擇。否則「港豬」自己揀隻「狼」,結果係點,不是呼之欲出嗎?


原文連結