2016-05-12

【香港01】陳Sir:我和Cindy的故事 談男老師面對的誘惑 (2331)


以小弟嚟講,行年30,教中學教咗幾年,靚仔談不上,補習天王的口才同魅力更加無,但自問十分用心教書,所以幾受學生歡迎,單是這一點,已經令我身邊有好多誘惑

試過有學生想認識老師多啲,放學跟蹤個老師返屋企;有女仔對男老師好奇,就會趁問你嘢愈靠愈近;有時又facebook message送你好多心心心心…(我都認識唔少後生的同行,就算教小學,對小五小六女仔都要特別小心,唔可以令佢地誤會…)

一般來說,我大啲學生十幾年,喺我眼中,佢地係可愛(講得白少少係低B)多過有女人味,所以好多時候,好自然就會同佢地保持到師生應有的距離。但有時如果遇到啲思想成熟少少,覺得可以同佢溝通到的學生,就可能危險啲…

講講我同學生Cindy的故事。

Cindy 好喜歡打排球,仲要係校隊精英,有次,我罰佢留堂一個星期搞到佢無得練波,佢就日日留堂都眼厲厲望實我,咁我唯有撩佢傾偈,希望佢唔好嬲啦 (因為佢啲數真係太屎,我真係無得唔叫佢留堂),同佢傾傾下,就同佢熟絡起來。

自嗰次之後,佢就特別鍾意搵我傾心事,有時喺教員室外面一傾,就傾到五、六點(成日搞到我遲收工)。但好似Cindy 呢種學生,半成年,開始有自己思想,會懶醒同你分擔煩惱,但又未失去學生的簡單同純真,你就會覺得佢特別可愛,會忍唔住對佢好啲,friend啲。

多年前梁漢文的一首歌《找我》,也用上師生戀作題材。(MV擷圖) 多年前梁漢文的一首歌《找我》,也用上師生戀作題材。(MV擷圖)

而女孩子呢,會好容易因為一個佢尊重的人對佢特別少少,而墜入愛河。補習天王約你出街,同宋仲基同你發展地下情一樣咁刺激架咋。)但男人的溝女雷達,唔會因為你做咗老師,就會無咗。你好易會feel到,你有無行得太埋,個女仔係咪對自己有feel。

嗰次,我feel到Cindy 應該對我有好感,又送小禮物又盛,我就唯有同佢講清楚,佢喊到豬頭咁,但一個屈尾十有人追,又忘記咗我,我哋就做返朋友了。

教書會偏心真係人之常情,但嗰次之後,我發覺,作為一個老師,有好多嘢你可以做,去避免同學生太close,令佢地誤會:

  • 送禮物:成班夾埋一齊送的我會收,但如果一個女學生自費/自製一啲好有心思的禮物,sorry,真係要婉拒。
  • 共處一室:大忌。落操場又好,出走廊也好,有嘢問有偈傾,就行出去有人見到你哋兩個的地方。兩個人單獨留喺課室,就算開晒窗,都唔得。(孤男寡女,一陣傾傾下個女仔大叫非禮都得㗎嘛,喺open area,係保障大家。)
  • Facebook:開一個學生專用account 是常識吧。而個嗰個account唔使太active,咁就算學生半夜send message搵你,你都可以大條道理唔覆。
  • 電話號碼:畢業前都唔會畀佢地,畢到業,就當禮物送出去囉。

講咁耐,係咪即係「學生老師不應談戀愛」先?

我自己身邊都有啲師生戀成功例子,浪漫過《魔女的條件》入面松嶋菜菜子同瀧澤秀明都有(我呢個年紀係睇呢啲日劇,唔知係乜就自己google下)。但我唔會畀自己咁做。原因?唔係專業操守乜乜乜,而係作為一個男人,咁樣溝女,好。唔。型!

90年代人氣日劇《魔女的條件》,講述17歲少年和老師的愛情故事。(劇集擷圖) 90年代人氣日劇《魔女的條件》,講述17歲少年和老師的愛情故事。(劇集擷圖)

廿幾三十歲大男人,對比入世未深女學生,大大話話,你活多佢地十幾年呀。十幾歲小妹妹,一生中見過幾多個似樣的男人?學校啲男同學低低能能;但你無論內心有幾傻仔、幾禽獸都好,你讀書多,見識廣,日日上堂有套恤衫西褲做你的花紙,加埋「老師」呢個身份,總會令人以為你成熟穩重又可靠。一個咁既package & setting,要令少女傾慕你,從而將蝦條奉上,有幾難?成個遊戲根本就唔fair嘛!

蝦條好食,就係男人都知。但咁樣溝女法,真係十分之cheap個女仔鍾意你,好可能只係因為佢見得男人少咋!

最後最後,大家可能會質疑,寫文章的我, 文筆又唔好,講野又粗俗,做咩人阿sir?

係,你鬧得啱。好多阿sir,廿幾三十歲,教數理化,真係都係我咁樣,胸無半點墨,麻甩又咸濕,我就係想同戀愛大過天的學生講:

喜歡老師,可以係好浪漫、好青春的回憶,但要切記:男老師都係男人,男人都係仆X嚟嘅,包括我,包括補習天王,更包括你心中的他。佢哋嘅真身,都係同我一樣,幼稚、麻甩,同覺得蝦條好好食㗎咋!

(本文純屬作者意見,不代表香港01立場。)



原文連結