2016-06-25

【輔仁媒體】B612:試過一個人旅行,你就仆街了 (4446)

一個人旅行1

識揀,一定係一個人去旅行。

一個人去旅行,唔洗就朋友大假,唔鍾意shopping嘅唔洗特登陪朋友行商場,唔想捱貴酒店又可以book青年旅舍,夠晒隨心,無交好嗌。

雖然話一個人可能會悶啲,不過去到外國,大把旅客同本地人見到你一個人,都會好樂意同你傾計。我遇過最多係旅舍或者店鋪老闆,見你一條友就過嚟R水吹。加上全程影吓相呀,search吓下一站去邊、點去,其實都唔係想像中咁無聊架咋。

試過獨遊,就真係返唔到轉頭了。

因為從此,出走對你嚟講實在太輕便了。你已經有一套旅行用品放好咗喺行李喼/backpack入面,每次check到有適合機票、酒店,用手機app訂就搞掂,執兩件衫就可以爽快起行。旅行變成好似weekend約人唱K一樣平常,一個月一次都得。

嗰種恐怖程度係,你唔再覺得買件一千蚊嘅靚衫係有意義嘅,寧願要嚟買多張平機票。每次做決定嘅過程都會變成:三百蚊一次放題?去台灣單程機票先四百;換iPhone 7?但歐洲機票最抵三千幾咋喎。每一次潛在消費都變成「可以去到幾多次旅行」,錢都慳埋(不過洗咗喺旅行),你話係咪好正。

而對我嚟講,獨遊不是因為毒,而更重要係平時對得人多,我好需要「cave time」,一個人靜吓。一個人好悶?你開玩笑嗎?我就係想一個人,唔洗趕行程,可以去咖啡店睇書,去海邊坐吓,喺酒店歎個泡泡浴,優哉悠哉!

所以唔好屌我成日去旅行喇 —— 讀萬卷書不如行萬里路,媽媽教架!



原文連結



No comments: