2016-11-28

【輔仁媒體】愚杰:食早餐令到成績好?!——相關不蘊涵因果 (1291)

呢類新聞或者結論我二十年前已經係報紙見過,當時我仲係一個唔鐘意食早餐既小學生。我都覺得呢類結論好有問題,但講唔出個問題係邊。

而家我已經成長到可以一句批死佢︰

「相關不蘊涵因果 (correlation does not imply causation)」

廣告

係一本書"An introduction to critical thinking and creativity, Joe Y. F. Lau" 入邊,作者將原因歸類如下︰

1) 意外相關
例如,「我出親街都落雨」並不代表「我令到個天落雨」。

2) 倒果為因
例如,研究顯示「喜歡看暴力電影的孩子」跟「暴力的孩子」有高度相關。這不一定代表電影令到孩子暴力,更可能是暴力的孩子本來就喜歡看暴力電影。

3) 共因
「鯊魚咬人意外數量」跟「雪糕銷量」有正向相關,你猜較合理的原因是﹖

4) 副作用因果
例如,醫學上的安慰劑效應(placebo effect)

而【食早餐令到成績好】有可能其實是——共因。無食早餐既學生,家庭有可能提供不到良好認知學習的環境。

又或者,其實無咩關係。成績高出約30至50分,而分母最大係800分左右。即係佔得5%左右。其實真係"significant"?

廣告

我搵「長髮/短髮」、「長腳/短腳」、「高/矮」、「肥/瘦」、「有近視/無近視」做研究,我都99.99%肯定佢地既成績平均唔會一樣,結果係會有差距,分分鐘差距多過5%。

咁唔通我又大大聲話發現新大陸︰「四眼增加學習效能」、「認為家長安排子女去食早餐,不如讓他們近視。」咩。

p.s.

「侯又指,食早餐對提升學業的效能有0.5分,補習則有0.2分」

我估呢個數字係 “correlation coefficient"?



原文連結