2018-11-06

【輔仁媒體】隨緣:消防處「任何仁」 #任何人 劍指KOL 三四線港星咽喉,你仲跟風狂 share 陪笑? (715)

網上面,有咩係唔可以隨便share既呢?
好簡單,一睇就知有agency 發功既野,我就唔會隨便share啦。

好似今日,兵分兩路。民間特首劉德華上商台,每個DJ輪流自拍打卡洗版就梗架啦。商台既DJ始終商業味重好多,亦都好大力玩social media(喂大佬有錢架!),大大細細都識tag 返劉生,宣傳演唱會之餘仲可以玩佢個新tag #有你有我有情有天無海有地 ,勁收宣傳之效。但誰知你消防處今日又出片又出記招,宣傳佢地最新既吉祥物「任何仁」 #任何人 。 呢招行 #熊本熊(丫唔係,要改口, 因為日本官方當局話 #熊本熊 唔是熊,係熊本人,所以叫 #酷MA萌,好似多啦a夢咁,要用返正名)路線,入面係咩人都到,隨時換亦可以。身形轉換,加個白銀鏡,又可以搵過第二個。

cult人一出,個個KOL爭住笑。而且,佢而家仲識玩「搵位笑你互動」。即是點?例如,短片中特意用白眼鏡,意指影射一個政治人物的形象(圖kian lee),又特登搵一個寫著 try me 的滅火筒,意即影射各式各樣的三級電影的汁男玩法。

難怪網上風起雲湧。我只聯想到 #柯南的兇手 ,原來還有這些。#任何仁play #好大慾火 #快滅火

健吾發佈於 2018 年 11 月 4 日 星期日

而當KOL一推,#任何人 就即時跑贏民間特首。

這招一出,agency 最厲害的是什麼?以後,任何代言人,都可以收皮。一隻入面係邊個都得既吉祥物,相對起你畀什麼全民造星,又或是找有主演電影的三、四線港星做代言,有更佳的效果。以後,還有品牌會找代言人嗎?一定不會。

這樣子KOL 的生態,就會斬殺一堆 YouTuber 或 KOL9upper。由#會計妹 到 #創業龍到現在的 #任何人 ,大家都道 KOL 代言已走到絕路,吉祥物不用有趣,只要配合香港人mean撚到盡的性格,夠賤夠搞笑引人玩引人講就得。

如果我係KOL,我會即時將 #任何人 既所有post 都delete 晒佢,畀佢地坐大,你飯都冇得食呀。

被救果個仲要有腹肌畀基佬J⋯⋯

關於作者:隨緣
八十後公關公司小卒一名,渴望有一天,只是有人按讚,我就會飽。


原文連結



0 comments:

Post a Comment