2019-06-11

【輔仁媒體】容樂其:如果你三十歲以下諗住呢兩日全副武裝去野餐,請你記住你無責任為班四五六十歲中產去坐監去被警察打 (886)

以下說話好難聽(每次都係)香港人,其實你地無贏嘅決心就唔好再呃人氹人出嚟反呢樣反講樣。難聽啲講,你哋只係好享受自己可以一直可以投訴。超過咗投訴層面嘅,你哋就唔人做唔想做,呢個係香港永遠唔會有「抗爭」嘅原因。大家好驚付出成本。我…

麥子桓發佈於 2019年6月10日星期一

香港有無得救,點救,我諗我無咩興趣探討。

香港係咪好差?我當係先。搞成咁,邊個責任?

民主回歸派,七幾年讀大學嘅話,講緊而家大約係五六十歲。

97前可以出來做嘢,享受曬香港經濟起飛,可能有兩三層樓,可能做到中高管理層,講緊而家大約四五十歲。

如果要講抗爭嘅本錢,呢班四五六十歲中產係最多,就算坐監,大不了賣樓。

但佢地唔會咁。

因為佢哋喺香港,其實生活得好好,你地睇下飯民啲頭面人物,專業人士、仔女外國讀大學、有樓有股票,佢地唔係輸唔起,只係太多嘢根本唔想付出。佢地就算坐監,大不了賣樓,都可以食過世。

但佢地唔會咁。

而家五六十歲啲廢老點解可以口口聲聲話你地唔長進?因為佢哋嗰個年代,就算做基層工作,揸巴士都可以養全家,買埋樓食埋經濟起飛就做百萬富翁。

中產,四五六十歲,佢哋為左香港付出過啲乜?流汗呀?百萬行咪就係最多呢啲。

如果你三十歲以下,覺得香港好差,覺得要改變,咁諗係啱架。

如果你覺得逃犯條例通過,歐美列強制裁會搞到香港無運行,經濟崩盤,你想阻止,咁諗都係啱架。

問題係,香港唔死,最大得益係咪你呢啲後生?

咁今次要拯救香港,點解係你地呢啲後生去犧牲?

今時唔同往日,琴晚啲警察有幾進步,睇新聞片段又好,參與者分享又好,個進步係非常咁恐怖——佢哋好有策略,圍師必缺,即係一定俾路你走,一係你就逃離現場,一係你就入左包圍網;佢哋好兇狠,佢哋揮棍唔係警告你,係要打死你,個警察誤食一棍已經坐低左。

太多人講,百萬人鳩行,所以要做啲嘢,要比鳩行更進步,啱架。

但唔該,唔係你地呢啲後生嘅做。

搞到香港咁,係嗰班四五六十歲嘅人,佢哋想保住啲資產,要進步抗爭就應該佢哋自己付出,付出乜嘢都好,佢哋自己諗,佢哋自己承擔。

但係你睇下,飯民啲議員仲怕自己無左個議席多過乜。

三十歲以下,You owe Hong Kong nothing. 就算香港經濟大崩盤,大洗牌,OK 便利店都日日請人,最驚一定唔係你地,而係有樓有股票,喺大公司做中高層嗰班,連佢哋都鳩行,點解你要衝去被警察打被警察拉被法庭判你坐監?點解你付出自己人生拯救一班佢哋唔救自己都算,仲係有份建構你而家令你受緊苦嘅香港嘅人?

就算要抗爭,最應該鳩行鳩坐就係你地呢班後生。衝?等班中產自己衝飽佢啦。

作者:容樂其
我覺得總編輯都有得出文係常識囉!


原文連結



No comments: