2019-06-12

【立場新聞】前學民思潮成員:一群前學民思潮成員給中學生的行動說明書 (636)


【文:前學民思潮成員】

行動指引

1. 今晚風險極高,唔單止係法律風險,人身安全都會有威脅。先衡量自己體能及可承受的程度。
2. 今晚係有被捕風險,用筆寫低 26081400 喺身,被捕就打過去。
3. 先到港島安全位置集合等待現場消息,唔好直去金鐘。
4. 去到記得要同識嘅人一齊,最好 4-6 人成群以便有照應。
5. Make sure 身上無危險嘢。
6. 電話熄 Face touch ID,開 erase data 功能。
7. 被捕後如有機會就先 delete Telegram、WhatsApp。

未成年被捕須知

1. 警方會通知學校。
2. 須由家長保釋。
3. 未成年人士(16 歲以下)必須由家長陪同錄口供。
4. 如果犯案者為 10 至 16 歲以下的少年或兒童,案件都會交由少年法庭審理。
5. 警察會沒收電話同電腦,無得唔俾。

政總目前情況

1. 立法會出咗「黃色警示」,天橋入口將會停止開放。
2. 立法會正門出入口的內外大門已加上鐵鏈,外門亦設一支金屬支架。
3. 公民廣場的政府總部東翼前地亦於 6 月 11 日下午 6 時起關閉,直至另行通知。
4. 添馬公園連接立法會示威區(煲底)的通道亦被鐵馬封閉,並有多名警員駐守。
5. 警察今晚係重兵,有準備橡膠子彈(港台報道),有事一定要走。
6. 警方於添馬公園及立法會一帶,搜查近乎全部途人的隨身物品。
7. 警方作出特別部署,調動 5,000 警力護衛立法會大樓,政府總部及周邊區域,速龍小隊合共 1,000 人率先駐防。警方亦會調派一批便衣探員,在部份區域巡查,若發現人群聚集,將突擊截查,包括搜身。警方亦預留北角和黃大仙警署羈留室,作臨時「囚倉」。

澄清

1. 學生證係 hea 唔走警察,緊記要帶身份證。

被捕須知

1. 除了提供自己的名字及住址外,被捕人士有權保持緘默,而保持緘默並不會對被捕人士構成不利。
2. 去到警署只可以講「我無嘢講」,任何對話都有風險。
3. 可要求先諮詢法律意見才決定是否回答,及要求律師陪同落口供。
4. 被捕和落口供通常會在 48 小時內。
5. 由於口供紙將被用作呈堂証供,故此,必須小心閱讀口供紙內容,才簽名作實。
6. 被捕人士有權取得口供紙副本和當值值日官聯絡方法。

法律支援

如任何人士不幸需要法律支援,為了更方便及安全地收到大家嘅資訊,可以 Telegram @hksup 或 WhatsApp 56902877(切勿致電)給予伍展邦律師行,希望大家盡可能 Telegram 為先。此外,可以電話 26081400,伍展邦律師行會盡力安排律師及大律師協助,不收費。律師行未必即時覆到,但資料 send 咗過嚟就會收到。



原文連結