2014-08-14

【熱血時報】寶生:我在海洋公園受盡大陸人折磨的日子 (6445)


有好多人都會覺得能夠係一個屬於香港人的老牌主題樂園工作,應該會好開心,我諗呢篇文章會可能令你哋更加唔想入去公園做,唔係同事與同事之間的問題,係喺成千上萬來自全世界嘅遊客之中,來自強國嘅旅客係令人極度討厭,我眼見外間有好多文章都係用自己遊客身份講入去玩嘅經歷,今次我會選擇用一個過來人前員工的身份,講下我哋員工係公園工作的辛酸事。

我之前係公園做咗差唔多接近一年嘅時間,大家都知海洋公園咁大,一定會有唔同嘅區域,而我係一個海洋天地嘅員工,你哋唔知咩叫海洋天地唔緊要,我講少少資料你哋一定會知,全海洋公園只得一個有摩天輪嘅區域,我咁講你哋一定會知。

回想起當日抱住興奮嘅心情,知道能夠可以去海洋公園工作,一定會比之前的工開心好多,話晒都有好多同自己差唔多年紀嘅同事,一定會好開心。誰不知一返工就係惡夢嘅開始,我每日都要帶著自己個老母返去俾大陸人問候。我本身係全職員工,我會從海洋生物展館開始講起。

有少少基本知識嘅人都知,海洋生物展館係唔俾人飲食同用閃光燈影相,我每次做中華鱘同水母館都發覺大陸人好鍾意唔守規矩,就算你好聲好氣用普通話同佢哋講,佢哋都係一樣唔理你,我試過有香港人向我哋投訴,但我哋可以點?我哋控制唔到嘅時候去搵上司,上司嚟到唔係去幫員工,係睇住你點死,點俾大陸人罵。至於海獅同海豹館,雖然佢係一個半室外半室內嘅地方,仲可以近距離接觸,但問題就出現啦,佢哋可以乜垃圾都掟入去畀啲動物玩,例如:卡片、紙、麵包等等,差啲害死啲動物。

管理機動遊戲係我日常最主要嘅工作,喺呢部分我接觸得最多大陸人。你哋都知道唔同既機動遊戲都會有唔同嘅高度限制,佢哋班大陸人都可以唔夠高嘅都衝入去你部機到,阻住其他客,你同佢哋解釋完,佢哋都唔肯走,死都話我要玩我要玩。喺海洋摩天塔(OPT)發生得最多嘅係佢哋好鍾意打尖,OPT 係全公園最多大陸團出現嘅地方,佢哋打尖方式係可以勁到,將你掛係排隊區既鏈全部拆晒,一係就有其他客排緊,當你睇唔到嘅時候佢哋就會捐晒入去,當有客投訴,叫我哋員工叫返打尖嘅人出嚟,佢哋班大陸人就扮晒野,死都話排緊隊,搞到我哋有時做OPT係非常之燥。至於過山車、搖擺船、跳樓機、鞦韆,大陸人好鍾意唔放隨身物品落個儲物櫃,無論你點同佢哋講,佢哋都唔肯放,而我試過喺摩天輪揸機的時候,佢哋好鍾意喺車廂入面企起身同食野,最離譜嗰次仲喺車廂度食煙。

最大問題到海洋劇場同纜車排隊區。先講海洋劇場,去過海洋公園都一定會知海洋劇場好多人睇,差唔多場場爆滿,每當冇位嘅時候,唔再俾客入場,大陸人就會去罵我哋職員,我試過比佢哋推撞、用水淋,甚麼不文明行為全部都經歷過,至於你哋一定會問有冇人周圍屙尿,係有,仲要多到你唔信。至於纜車排隊問題,大陸人打尖已經係家常便飯,基本上你哋諗到嘅方法班大陸人都同你做齊。


延伸閱讀:

高大衛:我在海洋公園惡戰大陸旅客
http://www.passiontimes.hk/article/08-13-2014/18318


(圖片來源:Pradnyesh Sawant via Flickr



原文連結