2014-10-04

【獨立媒體】孔明:香港歷史黑暗一夜——旺角黑夜 (6715)

返工時侯得知旺角同銅鑼灣失守,比一班反佔中/愛港力/不明人士拆鐵馬清埸,當中毆打在埸人士,包括學生,警察似乎發揮唔到作用,任由佢地搗亂。

甚至有人話:「唔係想警察罷工咩都唔理咩? 呢家又要我地出手? 厚唔厚臉皮啲呀你地?」

竟然將和平示威同暴力毆打混埋一談,我真心失望。夜晚,我去到旺角,見到十字路上聚集一大班人,我剛到步唔係好知咩事,唯有企定定睇,點知企企下,一群戴住口罩人士衝入人群,有人即時大叫:「就係佢地打人攪事搗亂呀!」由於警察唔係現埸,人群唯有圍住佢地,點知佢地發爛,拎哂遮打人,我個袋都就快扯爛咁濟,眼見身邊一個又一個比佢地打到爆哂血,我就火都黎,我眼前唔止係暴民,仲係人渣!但警察到埸後,唔係拉佢地,而係有意放走佢地,好再人群逼到警察拉人。

正當我以為告一段落而離開時,有個反佔中人士打完人後被人發現而圍,但佢逃脫,眼見對方一直跑,甚至越過眼前警察,我即刻走前同班警察講:「你地發緊夢呀?做咩唔拉佢呀!你放走佢呀!?」

個警察笑笑口對我講:「我根本就唔知發生咩事!」在埸人士聽到後即時起哄,甚至追上前捉打人個個人,而警察終於行動,佢地慢慢行慢慢行,即使我地叫佢行快啲,佢地都唔理我地,一直慢行,最後打人者逃脫了。

我終於親眼望到警察有幾無恥。

但愈夜愈恐怖,旺角失控,班人三五成群,橫行無忌,通街群毆打人,最恐佈嘅係佢地打完人之後,當警察到埸,佢地大叫:「撐學生!撐學生!」將身份由反佔中變成佔中人士,而被打者慘比警察拉走,我地即使出聲都無人理。之後班人又另地方打人,而佢地手上仲戴住黃絲帶,打完人又大叫:「撐學生!保護學生!」後來警察都逼瘋了,甚至警察推撞返警察,但當警察拉到一半後,唔知咩事班人可以逃走,逼到在埸人士跟住追,又發生群毆,我眼見有人被打到訓低,我同朋友即時扶起佢,當未問佢有冇事而被警察固頸拉走,幸好最後我無事,但個刻真心覺得心痛,因為我去到邊都有人打交。

而最恐佈嘅係,當我嗌緊:「撐學生!撐學生!」時侯,企係我後面一班紋身漢,戴住黃絲帶疑似黑社會,正正地笑住口同我一齊叫口號,而當中我仲認得佢岩岩係另一邊打完人.....

旺角黑夜

香港真係亂到超出我想像,梁振英,我屌你老母呀!!!



原文連結