2015-04-08

【獨立媒體】Jerry sir:「世界係咁架啦」難聽過粗口,記我的同志同學 (4525)

我永遠記得,大學男同學Vincent,在畢業前公開了同性戀者身份。然後在一次聚餐中,同系的某君訕笑:「其實做基佬咪算囉,做咩要公開啫,偷偷哋咪幾好。」

Vincent放低啤酒,反問:「點解異性戀者就可以喺facebook高調晒幸福,同性戀者就要匿匿埋埋?」,某君繼續嬉皮笑臉:「咁你會畀人歧視喎,你唔驚咩?」。

Vincent說,要爭取平等,第一件事,就是別把自己當成低人一等的怪胎。

結果,只換來某君的一句:「搞Gay都咁揚,你自己睇路啦。」我忍不住插嘴:「你呢啲仆街就要睇路喇,屌你老味。」聚餐不歡而散,我失去了一位「朋友」,卻換來Vincent一聲「多謝」。

那夜我們在南山邨的公園吹水,他說,意識到自己是同性戀者後,試過找來前度傾訴。對方跟他說,要愛一個人,首先要學會面對自己,否則只會因為自卑,叫雙方都痛苦,所以,不要害怕。

這番話令這對從前戀人成為最好的知己,也叫Vincent鼓起勇氣,向心上人的他示愛。年多以來,他們都很幸福,而惟一一次公開牽手,是在墨爾本,此後,再無下次。

於是,Vincent決定「出櫃」,讓全天下知道,愛,沒有罪。他知道路很難走,也曾後悔過,但最重要的,是找到前所未有的舒坦。「畀人叫你Gay佬,好過拖住個女仔扮『正常人』吖」,Vincent如是說。

很多人,口裡說不歧視,心底卻想要清除礙眼的畫面。這種偽善,如像政治中立的垃圾,說不反對抗命,但也得維持治安。我識書唔多,只想講句「屌你老味」。

眨眼又幾年,Vincent和愛人仍然甜蜜,我們身邊的情侶卻紛紛離異。他說,同性戀者要找到情人,並不容易,所以更懂得珍惜,「我覺得係還原基本步,愛情,本來就應該咁簡單。」

「世界係咁o架啦」,屌你老味,呢句真係難聽過粗口。

同性戀被歧視,係咁o架啦;香港樓價狂升,係咁o架啦;8.31人大決定,係咁o架啦;含淚投泛民,係咁o架啦。

「我唔係唔支持啊,只不過個世界就係咁,所以你都係唔好咁做喇」,哇,呢啲說話聽到都要洗耳。你去食大家樂,屌你有pat屎喺度,係咪唔退錢啊?係咪照食啊?
喂唔煮都煮咗啦,我唔係唔明屎係難食啊,只不過個世界係咁,你都係照食啦。但係講明先啊,我撐你o架!

你話改變世界係理想論,但希望你明白,出櫃明志嘅人就係抱持呢個要改變世界觀念嘅決心。

要企喺出櫃者嗰邊,係唔可以大大聲話:「世界係咁o架啦」,因為要同性戀得到認同,世界唔可以係咁。

「世界係咁o架啦」,講好易,亦好convincing 。你話改變世界好天真?我知,我明我都覺。

但就係愈嚟愈多人come out企出嚟,十年後會點?let's see,但唔做一定無機會改變。

其實「世界係咁」,香港人應該乜都唔好做,等死就最好。年輕人,唔好成日合理化你心目中嘅「世界」,覺得有夢嘅人點都要屈服,咁同做狗,其實係無咩分別。

真係好躁。

原文刊在作者 Facebook Page,題為編輯所擬
作者 Facebook Page



原文連結