2015-07-14

【輔仁媒體】法蘭高:去澳門搭巴士,不如一槍打死我 (2505)

(photo via cc Flickr user fitri agung)

(photo via cc Flickr user fitri agung)

住響香港既人總係好中意嘈佢地既交通有幾唔掂,好似成日話,九巴幾時又加價班次又唔準。港鐵仲衰格、加價都不特止仲要壞車。拿,公道講句,嘈都好正常,正如古語有云,有批評先有進步。環觀世界咁多個發達城市,有邊個地方係唔中意批評。不過如果響澳門生活返幾年,仲要咁唔好彩你返工既地點係行唔到去你住既地方,經歷一段時間之後,你就會開始掛住九巴同港鐵,甚至有種衝動想即刻腿張開俾佢地老強。

有去梳打埠玩過既朋友即刻問:「有無咁差呀?」我心諗,過大海玩既港燦,十個有十個坐發財巴,點知民間疾苦呢。甚至有朋友過黎玩,我話同佢去坐巴士,佢樹熊咁既樣望住我:「下,乜澳門玩要俾錢坐巴士既咩?」所以,你真係唔會明。

如果係一個北京人落黎澳門,經歷過北京地鐵果種你唔落車都俾人夾到落車,自然接受到響澳門搭車。響香港生活開,就好難令人接受同樣係一國兩制下既城邦淪落到咁既地步。先講排隊呢樣野,雖然排隊並唔係所謂既國際標準,響澳門坐巴士,無排隊之餘,架車埋站都未停低,全部人唔理係地盤佬自由行定係著住老西,個個都一窩蜂衝晒上去擁到實一實。如果等緊車既人係北韓人民,我好肯定,個車門係金正恩。

咁好彩俾你上到巴士,如果你話澳門細迫都係迫一陣好快落車,咁你就契弟嘞。相同距離,俾你響香港坐廿分鐘既,澳門坐巴士閒閒地都搞返你成粒鐘。返放工坐起巴士上黎加個塞車,兩粒鐘不是夢。車程耐都算,我頂佢座位仲要得丁屎果幾個。好啦,無位坐唯有安慰自己,個位都係聞人屁股。企住本身迫都唔係問題,港鐵都係咁迫。最大分別係港鐵都算企得舒服,港鐵達人,兩隻手玩手機都仲得。響澳門就無呢支歌仔唱。國產巴士行車搖下搖下好似就黎散咁,避震拋到開花,再扔多幾個灣,出盡奶力緊握扶手手都扯斷咁滯。返工散左一半,坐巴士就散埋果另一半。

香港坐巴士有得座下訓下打下機睇下劇。澳門坐車除左捉住扶手,就係捉住扶手,巴士痴漢想丁都無手可以用。難怪響澳門街有咁多人自己買車。塞車係預左,至少都叫返放工果陣有細藝過下日辰。聽聞澳門學生留級率亞洲第一,咁垃圾既交通肯定起左唔少貢獻,至少我呢種考試前仲響巴士溫書既廢青肯定上唔到U。

講到澳門自己揸車,多左人有私家車,條路塞左都好正常。有人話買左車唔一定會揸。澳門公共交通垃圾到呢個程度,你話有錢買架車返黎平時去迫巴士,搵鬼信啦。好多司機嘈車位貴,又話工程搞到條街少左幾個車位。一個月新增九百幾架機動車,當有一半係電單車,每月幾百架私家車,都夠推晒個車位月租上去。有錢買車,其實都唔一定有腦。

澳門街最搞笑既係,政府一邊話要學新加坡控制私家車增長,一方面平時路邊車位平到喊,幾蚊個鐘,唔揸車就有假。香港過黎澳門既同事,好多都自己有部車。唔係因為佢地人工高,係買車同牌費平到笑。另一邊,廢車無地方去,廢車場收車價又平,好多澳門人換車,都情願萬幾蚊賣舊車出去算數。有同事平到用七千蚊買左部企企理理既車,平時泊街邊,一個月抄一兩次牌,都平過響香港泊停車場啦。

澳門,不過一個沙田既大小。搞到一鑊粥,到底係澳門人太忍得、還是有錢就塞得住把口、又抑或好多響香港係接受唔到既野澳門人覺得係理所當然,我唔知道。只係呢一刻,我響一架迫滿人既巴士又試塞住左。澳門既交通,就好似當年Nokia手機入面既貪食蛇,自己圍住一圈,然後,收皮了。

則留言



原文連結